Αν βάλω κάτω πόσες φορές έχω επισκεφθεί τον Παρθενώνα και πόσες το ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, σίγουρα το δεύτερο υπερτερεί. Πιστεύω και για σένα το ίδιο ισχύει. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με αυτό το μέρος.
Πες μου πόσα ηλιόλουστα Σάββατα μέσα στον χειμώνα δεν έκανες την ίδια σκέψη για απόδραση; Πολλά! Όσο κι αν ο καφές στην παρακείμενη καφετέρια δεν είναι ο ίδιος που θα πιείς στην Ρώμη, εσύ θα είσαι εκεί, να χαζεύεις στο νοτιότερο σημείο της Αττικής το απέραντο γαλάζιο και πίσω σου ο δωρικός ναός να επιτηρεί από ψηλά.
Δεν πιστεύω ότι οι πρόγονοί μας θα μπορούσαν να διαλέξουν καλύτερη τοποθεσία για το ιερό του βασιλιά των θαλασσών.
Αν δεν έχεις πάει ήδη(!) να το κάνεις άμεσα. Αξίζει!
Για την ιστορία διάβασε τα παρακάτω: (πηγή: http://www.greececulture.net)
Το 480 π.Χ. είναι μια χρονιά σταθμός για τους Αθηναίους αλλά και για όλους τους Έλληνες. Οι Πέρσες συγκρότησαν ένα τεράστιο στρατό από κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας τους, για να επιτεθούν εναντίον των Ελλήνων. Οι Έλληνες ενωμένοι κατόρθωσαν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο: πολέμησαν και απώθησαν τους Πέρσες από τα πάτρια εδάφη. Κατά τη διάρκεια της περσικής εισβολής, η στρατιωτική ηγεσία της πόλης κράτους των Αθηνών έκρινε ότι οι Αθηναίοι έπρεπε να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να οργανώσουν αλλού την άμυνά τους. Έτσι, οι Πέρσες εισέβαλαν στην έρημη πόλη και τη λεηλάτησαν. Πυρπόλησαν τους ιερούς ναούς της Ακροπόλεως και του Σουνίου.
Μετά τη νίκη των Ελλήνων, οι Αθηναίοι επέστρεψαν στην ερειπωμένη πόλη τους και αντίκρισαν τους κατεστραμμένους ναούς. Αποφάσισαν να οικοδομήσουν νέους λαμπρότερους ναούς στις ίδιες θέσεις. Ο ναός του Ποσειδώνα που βλέπουμε σήμερα αποπερατώθηκε σαράντα περίπου χρόνια μετά τη δεύτερη περσική εισβολή, δηλαδή γύρω στο 440 π.Χ.
Η τοποθεσία του Σουνίου σχετίζεται με το μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου. O μύθος αυτός τοποθετείται χρονολογικά μία χιλιετία πριν κτιστεί ο ναός του Ποσειδώνα.
Ο Θησέας και ο Μινώταυρος: Γύρω στο 1.450 π.Χ. η Αθήνα ήταν βασίλειο, όπως όλα τα άλλα βασίλεια της εποχής. Στο λόφο της Ακρόπολης στη θέση του Παρθενώνα υπήρχε ένα ανάκτορο, όπου κατοικούσε ο βασιλιάς ο Αιγαίας με την οικογένειά του. Η Αθήνα εκείνη την εποχή ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει φόρο αίματος στη θαλασσοκράτειρα Κρήτη. Κάθε εννιά χρόνια επτά νέοι και επτά νέες κληρώνονταν και στέλνονταν στην Κρήτη προκειμένου να δοθούν ως τροφή στο Μινώταυρο, ένα φοβερό τέρας που είχε κεφάλι και ουρά ταύρου και κορμί άντρα. Ο Θησέας, ο γιος του Αιγαία, προσφέρθηκε να συμπεριληφθεί στην ομάδα των νέων που θα πήγαιναν στην Κρήτη και κατάφερε να σκοτώσει το Μινώταυρο, απαλλάσσοντας την Αθήνα από το φόρο αίματος. Ο Μινώταυρος κατοικούσε στο Λαβύρινθο, ένα πολύπλοκο σύστημα διαδρόμων. Ο Θησέας κατάφερε να τον εντοπίσει και να τον σκοτώσει. Πώς όμως βρήκε την έξοδο από το Λαβύρινθο; Η Αριάδνη, η κόρη του Μίνωα, που είχε ερωτευτεί το Θησέα, του έδωσε ένα κουβάρι νήμα. Τον συμβούλεψε να δέσει την άκρη του νήματος στην είσοδο και να το ξετυλίγει καθώς προχωρούσε στους διαδρόμους του Λαβυρίνθου. Έτσι, ο Θησέας ακολουθώντας την πορεία του νήματος μπόρεσε να βρει την έξοδο. Όταν, ο Θησέας έφυγε από την Κρήτη, για να επιστρέψει στην Αθήνα, πήρε μαζί του την Αριάδνη. Ήταν δυο ερωτευμένοι νέοι. Ο Θησέας όμως άλλαξε γνώμη και την εγκατέλειψε στη Νάξο, ένα νησί του Αιγαίου. Σύμφωνα με μία εκδοχή του μύθου, την εγκατέλειψε, επειδή σκεφτόταν μία άλλη κοπέλα στην Αθήνα. Στη Νάξο, ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού και του θεάτρου, βρήκε την Αριάδνη, την ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε.
Το πλοίο που μετέφερε τους νέους στην Κρήτη είχε μαύρα πανιά λόγω του τραγικού προορισμού των νέων. Ο βασιλιάς Αιγαίας είχε ζητήσει από το γιο του το Θησέα, εάν κατάφερνε να σκοτώσει το Μινώταυρο και να επιστρέψει ζωντανός από την Κρήτη, να αλλάξει τα μαύρα πανιά του πλοίου με λευκά. Ο Θησέας, όταν πήρε το δρόμο της επιστροφής, ξέχασε να αλλάξει τα μαύρα πανιά με λευκά. Ο πατέρας του, αντικρίζοντας τα μαύρα πανιά, αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα από ένα γκρεμό στο Σούνιο, όπου καθόταν όλη μέρα κοιτάζοντας προς τον ορίζοντα και ελπίζοντας να επιστρέψει ο γιος του ζωντανός. Η θάλασσα στην οποία έπεσε ο Αιγαίας ονομάζεται από τότε Αιγαίο Πέλαγος.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου