Έχω 3 φίλους που κρατάνε από το νηπιαγωγείο, 5-6 από το πανεπιστήμιο, 3-4 από τη δουλειά και καμιά 300αριά στο facebook. Ποιός είναι όμως φίλος; Πώς τον ορίζεις; Δύσκολο εγχείρημα, πολύ δύσκολο.
Ο Πυθαγόρας πάντως το αποτόλμησε και εκστόμισε την εξής τιτάνια φράση:
ΦΙΛΟΣ ΕΣΤΙΝ ΑΛΛΟΣ ΕΓΩ
Όταν πρωτοδιάβασα αυτή τη φράση, πραγματικά συγκλονίστηκα. Πρέπει να είναι από τις ρήσεις που βγήκαν μια φορά από ανθρώπινο στόμα και έμειναν μια για πάντα κληρονομιά της ανθρωπότητας ολάκερης.
Πώς ερμηνεύεις όμως αυτές τις τέσσερις λεξούλες που ισοδυναμούν με μια εγκυκλοπαίδεια σε επίπεδο νοηματικής βαρύτητας. Από πού να πιάσω το νήμα για να τις κατανοήσω;
Σκέφτομαι πως δε πρέπει να πάω και πολύ μακριά. Η αρχή είναι ο ίδιος μας ο εαυτός! Ο άνθρωπος που είναι αξιοπρεπής, αληθινός και με επίγνωση της αξίας του κερδίζει εύκολα τη συμπάθεια και την εκτίμηση και επιλέγει φίλους, διότι πολύ απλά το αξίζει. Ο ψεύτικος, μίζερος και ανασφαλής εκλιπαρεί για ψήγματα φιλίας, ενίοτε εξαπατά ή εξαγοράζει. Επομένως η δική μας ποιότητα - το «εγώ» της φράσης του Πυθαγόρα - θα καθορίσει αποφασιστικά αν θα έχουμε πραγματικούς φίλους.
Όταν λέμε όμως πως επιλέγουμε φίλους τι εννοούμε; Σίγουρα σε πολλούς φαντάζει πολύ αλαζονική αυτή η διαπίστωση. Είναι όμως; Και απαντώ με ερώτημα(τα)! Μπορεί ο καλός να αγαπήσει ένα φαύλο; Πώς μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά 2 άνθρωποι με αντίθετη προαίρεση; Μήπως αυτό εννοούσε ο Πυθαγόρας; Ότι οι άνθρωποι τείνουν εκ φύσεως να προτιμούν ανθρώπους με όμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά; Υπό αυτό το πρίσμα το «άλλος εγώ» φαίνεται να συμβολίζει το καθρέπτισμα του ήθους μας σε αυτό των φίλων μας.

Αφού αποδείξουμε πως αξίζουμε να απολαμβάνουμε της φιλίας και αγάπης ανθρώπων που εκτιμούμε και μας μοιάζουν, μένει να ανταποδώσουμε. Και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό! Η Φιλία δεν είναι καλή παρέα και χαβαλές, ούτε εξάρτηση και αναπλήρωση κενών. Φίλος είναι ένα άτομο που εκτιμάς και σέβεσαι και αγαπάς όσο τον ίδιο σου τον εαυτό.
Πυθαγόρα, «Φίλος εστίν άλλος εγώ»!

0 comments:
Δημοσίευση σχολίου