Στα όρια των Νομών Αχαΐας και Κορινθίας, πλησίον του χωριού Αιγές του Δήμου Αιγείρας, βρίσκεται η ακρόπολη της μυκηναϊκής πόλης, που λεγόταν Υπερησία ή Υπερησίη, οι κάτοικοι της οποίας έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Εκεί κοντά βρίσκονται επίσης τα ερείπια της κλασσικής - ελληνιστικής - ρωμαϊκής Αιγείρας, της οποίας σπουδαιότερα μνημεία είναι το Θέατρο, δύο Ναοί και το Γυμνάσιο. Πρόσφατα στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Οάσεως βρέθηκε οικισμός του 3ου π.Χ. αιώνα.
Η πόλη της Αιγείρας πρέπει να βρισκόταν σε ακμή μέχρι τον 4ον μ.Χ. αιώνα. Υποστηρίζεται ότι καταστράφηκε από ισχυρό παλιρροϊκό κύμα, θεωρείται όμως πιο πιθανό να καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό.
Ήταν στις αρχές του εικοστού αιώνα όταν Αυστριακοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, που πρωτοκατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και ανακατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Η ιδιαιτερότητα του αρχαίου αυτού θεάτρου είναι ότι λαξεύτηκε σε κροκαλοπαγές πέτρωμα.
Ένα ηλιόλουστο Σαββατιάτικο πρωινό διασχίσαμε την διαδρομή Ακράτα - Αρχαία Αιγείρα. Η πεζοπορία μήκους 10 χιλιομέτρων και υψομετρικής διαφοράς 400 μέτρων δεν μας φόβισε. Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο δεν δυσκολευτήκαμε να φτάσουμε στο αρχαίο θέατρο και να απολαύσουμε την μαγεία της θέας. Οι φίλοι του ποδηλάτου ίσως δυσκολευτούν λόγο της παρατεταμένης ανάβασης. Αξίζει όμως να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο και να ξεχαστείτε κοιτώντας το γαλάζιο του ουρανού και του Κορινθιακού κόλπου.
Να σημειώσουμε ότι κάθε Ιούνη διοργανώνεται στην περιοχή και η αρκετά γνωστή "ανάβαση Αιγείρας", για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
[gallery link="file" orderby="ID"]
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου