Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ανακαλώντας στην παιδική μου μνήμη το μεσημεριανό φαγητό προϋπόθετε μετά το σχολείο να περάσω από τον γωνιακό φούρνο για "μια σταρένια" φραντζόλα. Το ζεστό ψωμί από τον φούρνο του "Έξαρχου" ήταν και θα παραμείνει η μεγαλύτερη απόλαυση/αμαρτία στην "παπάρα" της μεσημεριανής σαλάτας. Με τα χρόνια όμως, οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν. Περάσαμε στο "μαύρο" ψωμί ή αλλιώς "ολικής άλεσης" δοκιμάζοντας παράλληλα διάφορους τύπους.


Με τον καιρό δειλά-δειλά έφταναν στα αυτιά μου προσπάθειες παρασκευής ψωμιού στο σπίτι. Άλλοτε με νέα gadgets τύπου "παρασκευαστής ψωμιού" και άλλοτε χωρίς τίποτε από όλα αυτά παρά με τα χεράκια μας. Αποφάσισα λοιπόν τον δεύτερο δρόμο, γιατί τα gadgets απλά αποσκοπούν στην πολυπλοκότητα του εγχειρήματος (και στην διαιώνιση στο να αγοράζουμε μαλακιούλες) παρά στην παραγωγή του προϊόντος αυτού καθεαυτού.


Για την συνταγή δεν έψαξα και πολύ. Αντί να κοιτάς κώλους στο facebook και να ποστάρεις μυξοτράγουδα και αποφθέγματα του Καζαντζάκη για το πόσο επαναστάτης μπορείς να γίνεις από τον καναπέ του σπιτιού σου, το internet είναι μια μεγάλη πηγή γνώσης. Αρκεί να ψάξεις.


Έχουμε και λέμε


Υλικά:


1 ποτήρι (φλιτζάνι τσαγιού) χλιαρό νερό. Χλιαρό όχι βραστό.


1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (καστανή στην δική μου εκτέλεση)


1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο


1/2 κιλό αλεύρι (εγώ έβαλα ολικής άλεσης)


1 φακελάκι ξηρή μαγιά


DSC05712


DSC05713


Εκτέλεση:


Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το λάδι, την ζάχαρη και το αλάτι. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το χλιαρό νερό και παράλληλα ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.


DSC05715


DSC05714


DSC05716


DSC05717


Ρίχνουμε την μαγιά στο μείγμα και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε καλά.


DSC05718


DSC05719


Όταν το μείγμα ανακατευτεί καλά το ρίχνουμε στον κουβά ή βαθύ πιάτο με το αλεύρι. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε (με τα χεράκια πλέον) μέχρι να φτιάξουμε το ζυμάρι μας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό ανάλογα την κατάσταση. Προσωπικά δεν έχω προσθέσει ποτέ τίποτα. Ζυμώνουμε καλά (μιλάμε για ξύλο όχι αστεία) και φτιάχνοντας μια "μπάλα" την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 1 ώρα μέσα στον (σβηστό) φούρνο να φουσκώσει. Αν θέλετε βάζετε λίγο αλευράκι στον πάτο του πιάτου σας για να μην κολλήσει.


DSC05720


DSC05721


DSC05722


DSC05723


DSC05724


Μετά από μια ώρα το ζυμάρι έχει φουσκώσει. Αρχίζουμε πάλι το ζύμωμα (ξύλο/μπουνιές κλπ) και αφήνουμε το ζυμάρι για άλλα 20 λεπτά να "ξεκουραστεί" με την ίδια διαδικασία όπως πριν.


DSC05725


Όταν τελικά βγάλουμε το ζυμάρι ξανά του δίνουμε την τελική μορφή που θέλουμε να έχει το καρβέλι μας και χαράζουμε με ένα μαχαίρι.


DSC05726


Παίρνουμε το ταψάκι μας το λαδώνουμε ίσα-ίσα (για να μην κολλήσει) και τοποθετούμε το υποψήφιο καρβέλι. Καλό είναι να έχουμε προ-θερμάνει τον φούρνο και κατόπιν το ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς. Ρίχνε και καμιά ματιά στο ενδιάμεσο.


DSC05727


Το ψωμί σου είναι έτοιμο! Σπιτικό - υγιεινό και πάω στοίχημα έχει και πολύ ωραία γεύση, μιας και είναι με το προσωπικό σου κόπο.


DSC05728


DSC05729


Αφράτο!!


DSC05730


Βούτυρο - μέλι και φύγαμε! Μιαμ, μιαμ ...


DSC05742


Υ.Γ. Την επόμενη φορά δοκίμασα να φτιάξω το καρβέλι μου χρησιμοποιώντας μια φόρμα (τύπου κέικ) που αγόρασα από το ΙΚΕΑ. Το αποτέλεσμα ήταν θε-α-μα-τι-κό! WOW που λένε και στο Αμέρικα.


v2_1


v2_2

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου