Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τα λίγα βασικά που οφείλεις να γνωρίζεις είναι πως ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο...Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα δηλαδή.

Αν ξεκινήσεις από την Αθήνα δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσεις τον δρόμο για Τρίπολη και μέσα από τα βουνά να βγεις στην Ανδρίτσαινα. Αν έρχεσαι από την Πελοπόννησο μπορείς να φθάσεις περνώντας από τα Καλάβρυτα. Δεν λέω πολύ ωραία διαδρομή, θα περάσεις από πολύ όμορφα χωριά, αλλά οι στροφές είναι πραγματική ταλαιπωρία. Φτάνοντας λοιπόν στην Ανδρίτσαινα, υπολείπεσαι ακόμα 13 χιλιόμετρα.

Αφήνοντας το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και πλησιάζοντας την είσοδο, μόλις αντικρίσεις την τεράστια τέντα που τον καλύπτει σε πιάνει δέος. Καταλαβαίνεις ότι μέσα φυλάσσεται κάτι πολύτιμο. Και έτσι είναι. Ίσως ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα να μην είναι τόσο γνωστός, παρόλα αυτά είναι από τους πλέον επιβλητικούς. Πραγματικά χτισμένος μέσα στα βουνά και στο πουθενά, η τοποθεσία μοιάζει μυσταγωγική πιο πολύ από ποτέ.  Οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης συνεχίζονται. Ευχής έργον είναι μετά από κάποια χρόνια να μπορέσουμε να δούμε τον ναό όσο γίνεται πλησιέστερα στην αρχική του μορφή και απαλλαγμένο από την προστατευτική τέντα. Τουλάχιστον σε αυτήν την χώρα μερικά πράγματα, ακόμη γίνονται σωστά (ως εκ θαύματος).

Αναζητώντας στο διαδίκτυο θα συναντήσει κανείς φήμες πως ο ναός κατά την αρχαία περίοδο "περιστρεφόταν" ακολουθώντας την διαδρομή αστερισμών.

Αντιγράφω από πληροφορίες στο διαδίκτυο:

"Οι πρώτες περίεργες ενδείξεις προέκυψαν από σχετική έρευνα του αρχαιολόγου Cooper, ο οποίος το 1972 έκανε κάποιες τομές στα θεμέλια του Ναού. Αυτό που ανακάλυψε είναι πως ολόκληρο το οικοδόμημα στηρίζεται πάνω σε μία ασυνήθιστη υπόγεια βάση. Στην ανατολική πλευρά του Ναού υπάρχει σε βάθος δύο μέτρων, ένα στρώμα προσεκτικά λαξευμένου βράχου, με κλίση προς το Νότο. Πρόκειται για ένα κεκλιμένο επίπεδο, δηλαδή. Στη νότια πλευρά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί ο Ναός «κάθεται» πάνω σε φερτά υλικά, σε αναρρίμματα και συγκεκριμένα σε ένα στρώμα από κιτρινωπό πηλώδες χώμα και βότσαλα θαλάσσης. Το αποτέλεσμα; Ολόκληρος ο Ναός «γλιστράει και περιστρέφεται αργά γύρω από έναν κατακόρυφο άξονα στην Νοτιοανατολική γωνία του. Για να διευκολυνθεί αυτή η περιστροφή και να αποσβένονται οι κραδασμοί, ολόκληρη η βάση του Ναού είναι κατασκευασμένη από αλλεπάλληλα στρώματα πλακών που συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικούς συνδετήρες γύρω από τους οποίους έχει χυθεί μόλυβδος."

Ιστορίες για αγρίους; Πραγματικότητα; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα παρά μόνο η επιστήμη. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα πάντως. Όπως και να έχει από μόνος του ο ναός είναι επιβλητικός και η αρχιτεκτονική ικανότητα του Ικτίνου δίνει ρεσιτάλ.

Φεύγοντας από τον ναό και πριν σκεφτείς ότι ήρθε η ώρα να κολατσίσεις, κάνε ένα κόπο να επισκεφτείς τους καταρράκτες της Νέδας. Μόλις 12 χιλιόμετρα μακρυά. Η αλήθεια είναι ότι η κατάβαση με το αυτοκίνητο είναι δύσκολη σε αρκετά σημεία. Αν έχεις χαμηλωμένο αυτοκίνητο, μην το τολμήσεις. Τζιπ δεν έχουν πρόβλημα. Αφού φτάσεις στο τέλος του δρόμου πάρε το μονοπάτι με τα πόδια. Είναι περίπου ένα χιλιόμετρο. Ίσως αρκετά κουραστικό αλλά αξίζει να συναντήσεις το μικρό κρυμμένο θησαυρό. Η Νέδα δημιoυργεί φυσικούς καταρράκτες και λίμνες. Προχώρησε μετά την πρώτη λίμνη που θα βρεις γιατί λίγο μετά είναι και η μεγάλη. Αρκετός κόσμος κάνει μπάνιο. Λίγο πιο πριν θα βρεις και το γραφικό εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πιστεύεις δεν πιστεύεις μπες μέσα, έχει κάτι το μαγικό όντας λαξευμένο στον βράχο.

Αφού έκανες την βουτιά σου και δροσίστηκες, ήρθε η ώρα να γυρίσεις και να ξεκουραστείς σε ένα από τα κοντινά χωριά της Αρκαδίας. Καλό ταξίδι!

[gallery link="file" orderby="post_date"]

 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου